Upoznaj neprijatelja protiv koga se bore mnoge od nas
Telo

Upoznaj neprijatelja protiv koga se bore mnoge od nas

Da bismo savladili celulit I pobedili ga potrebno je da ga prvo razumemo I upoznamo.

 

Šta je uopšte celulit?

Celulit je deformitet u obliku štetnih materija i masnih naslaga koje se formiraju u sloju ispod kože. Iako se stvara ispod kože, on je i te kako vidljiv na površini.

Čuli ste već da celulit mnogi zovu i „pomorandžina kora”, i to zato što se on ispoljava na površini kože u obliku čvorova, što je posledica nepravilno raspoređenih masnih naslaga ispod kože.

Celulit se najčešće javlja na butinama, sedalnoj regiji, listovima, donjem delu leđa i na stomaku.

Vrste celulita

Možda ovo niste znali, ali postoji više vrsta celulita.

 • Vlaknasti celulit – tvrd na dodir, čvorovi se pomeraju kada se koža uštine i može da boli, vidljiv i bez pipanja kože, jako ga je teško suzbiti
 • Adipozni celulit – mekan na dodir, vidi se samo kada se koža uštine, ne boli, u većini slučajeva se javlja usled loše ishrane i manjka fizičke aktivnosti
 • Vodeni celulit – mekan na dodir, vidi se i bez pipanja kože, u većini slučajeva se javlja kao posledica previše sedenja, problema sa cirkulacijom i zadržavanja vode u organizmu

Kako nastaje celulit?

Celulit se pojavljuje kada se poremeti mikrocirkulacija potkožnog tkiva.

Celulit ne nastaje preko noći, već se stvara u fazama i treba vremena da se on pojavi i vidi golim okom.

 • Početna faza predstavlja početak procesa i period kada kapilarna mreža koja se nalazi u dermu slabi. U ovoj fazi ne postoje vidljivi znakovi celulita, ali masne naslage počinju da se grupišu kao posledica nedostatka hranljivih materija, vode i kiseonika u koži.
 • U narednoj fazi moguće je primetiti celulit, menja se elastičnost kože, ona postaje tanja i opuštenija, a grupisane masne ćelije vide se na površini.
 • U poslednjoj fazi koža je dodatno istanjena, nema elastičnost, a na površini se može uočiti „pomorandžina kora” u vidu manjih ili većih čvorića. U zavisnosti od toga koliko je ova faza odmakla, čvorići mogu biti veći ili manji, a nekada se dešava i da su poprilično veliki, pa čak i bolni na dodir.
 • Kod koga se javlja?

Većina ljudi će vam reći da se celulit javlja isključivo i samo kod ženske populacije, ali to nije istina. Takođe, mnogi će reći da se celulit javlja kod gojaznih i starijih osoba, ali ni to nije istina.

Istina je da na svetu čak 90% žena ima problem sa celulitom, ali ova pojava se javlja i kod muškaraca.

Takođe, celulit se može javiti i kod mršavih ljudi, kao i kod gojaznih. A vrlo je čest i kod mladih osoba, a ne samo kod starijih. Tipično je da se javlja u kasnijim stadijumima života, jer tada koža prirodno gubi elastičnost.

Na pojavu celulita utiču mnogi faktori i zbog toga ne bi trebalo da ga vezujemo isključivo za osobe ženskog pola, niti za starije i gojazne osobe.

Uzroci nastanka

Celulit vrlo lako može biti genetski uslovljen, ali nije nasledan.

Ono što najčešće utiče na nastanak celulita jeste način života pojedinca.

Naslage masnih i štetnih materija najčešće se javljaju kod osoba koje imaju lošu ishranu, ne unose dovoljno vode i tečnosti u toku dana, piju previše alkohola ili konzumiraju duvanske proizvode.

Pojava celulita može biti i posledica manjka fizičke aktivnosti, preteranog sedenja ili nekretanja.

Ostali uzroci celulita mogu biti i tesna odeća, zagađen vazduh, prirodno slaba cirkulacija,stres, loše varenje ili/i opstipacija.

Da li postoji neka vrsta prevencije?

Zbog potencijalnog genetskog faktora nikada sa sigurnošću ne možete prevenirati pojavu celulita. Ali ako se taj faktor izuzme, promenom životnog stila nabolje moguće je prevenirati pojavu „pomorandžine kore”.

A ovo bi trebalo da uradite ako ne želite da strepite zbog celulita:

 • Pijte dovoljno vode – bar 2 litra dnevno.
 • Hranite se zdravo – izbacite slatkiše, brzu hranu, gazirane sokove i šećer.
 • Recite NE duvanu.
 • Smanjite unos alkohola.
 • Šetajte se svaki dan.
 • Trenirajte bar dvaput nedeljno.
 • Nosite udobnu odeću.
 • Tuširajte se hladnom vodom – probajte da se bar minut ili dva tuširate hladnom vodom, jer tako pospešujete svoju cirkulaciju.

 

 

 Voda posle svakog obroka, i još 4 čaše tokom dana obavezno!